výuka první pomoci, zdravotnické dozory, humanitární činnost


8. květěn - Den vítězství a Světový den Červeného kříže

08.05.2015 12:34

Vážení přátelé spolku MEDIC Děčín a všichni příznivci Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce, dovolte abych připomněl dva významné svátky, pojící se s dnešním dnem.

 

Tím prvním je Den vítězství, který je připomínkou konce 2. světové války v Evropě a porážky nacismu. Dne 8. května 1945 vstoupila v platnost bezpodmínečná kapitulace německé Třetí říše, čímž byl formálně ukončen válečný stav mezi Německem a spojeneckými státy. Tento vojenský konflikt a následné odstraňování jeho následků, představuje dosud největší humanitární katastrofu v dějinách lidstva, se kterou se Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce muselo vypořádat. Stovky milionů padlých vojáků i civilistů, na obou stranách fronty, jsou vysokou cenou za mír. Čest jejich památce.

 

Druhým svátkem je Světový den Červeného kříže, kterým si připomínáme výročí narození švýcarského podnikatele, humanisty a spisovatele Henriho Dunanta (1828 - 1910). Tento muž byl iniciátorem a spoluzakladatelem Mezinárodního Červeného kříže i iniciátorem přijetí prvních Ženevských úmluv. Za svoji celoživotní snahu, o zlepšení osudu obětí válečných konfliktů, byl v roce 1901 odměněn první Nobelovou cenou za mír. Mějme na paměti jeho odkaz a šiřme ho dále.

 

(Tobi)

 

—————

Zpět