výuka první pomoci, zdravotnické dozory, humanitární činnost


Ústecký kraj: Jdete za lékařem do nemocnice? Nejdřív musíte projít přes třídící místo

31.03.2020 04:41

Pacienti, přicházející na ošetření do nemocnic v Ústeckém kraji, musí projít třídícím pracovištěm. Tam jim zdravotníci změří teplotu a zjistí zdravotní stav. Také je zajímá, jestli příchozí nepobývali v zahraničí nebo se nesetkali s někým ze zemí, kde je vysoký počet lidí nakažených koronavirem.

„Je to dvoukomorový nafukovací stan, máme k tomu turbodmychadlo, město Děčín nám k tomu půjčilo topení. Stan samotný patří spolku MEDIC Děčín,“ provádí reportérku Danielu Pilařovou po velkém oranžovém stanu velitel dobrovolných hasičů v Děčíně Křešicích Jaroslav Jukl a pokračuje: „Lidé se tady roztřídí na ty, co mají příznaky a na ty, co je nemají. Podle toho pak budou chodit nahoru do odběrového stanu a dále do ordinací.“

Původně bylo třídící i odběrové centrum v horní části nemocnice u autobusové točny, nově je na spodním parkovišti u hlavního vchodu. Tudy musí projít každý člověk, který míří do nemocnice.

„Pokud by měl příznaky koronaviru, tak máme určena dvě místa. Jedno je na interně, druhé na chirurgii,“ vysvětluje vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Lenka Křečová.

Ke třídícímu stanu ještě přistavili profesionální hasiči jeřábem stavební buňku, bude sloužit jako zázemí pro zdravotníky, kteří budou na místě 24 hodin denně.

Třídící centra jsou už ve všech 5 nemocnicích Krajské zdravotní, v Litoměřicích zatím pouští pacienty dvěma vchody.

„Připravujeme se na situaci, kdy ten hlavní vstup uzavřeme a budeme pacienty přijímat jen přes třídící místo u centrálního příjmu,“ upřesnil ředitel nemocnice Radek Lončák.

Příchozí pacienty třídí i Lužická nemocnice v Rumburku.

autor: Daniela Pilařová

sever.rozhlas.cz/ustecky-kraj-jdete-za-lekarem-do-nemocnice-nejdriv-musite-projit-pres-tridici-8172927?player=on

 

—————

Zpět