výuka první pomoci, zdravotnické dozory, humanitární činnost


Rescue Camp 2016

28.08.2016 11:46

V malém údolí na říčce Židovka, nedaleko Vysoké Srbské na Náchodsku, je mezi stromy skryta táborová základna Devítka. Na dva týdny v roce se toto místo promění na Rescue Camp - dětský tábor se zaměřením na výcvik mladých záchranářů. Letos se konal už po šesté a já měl tu obrovskou čest, že jsem se jej mohl zúčastnit.

Rescue Camp se zahajuje už před nádražím v Náchodě, kde jsou děti přiděleny k "jednotkám" (na táboře je celkem pět jednotek, RC 200 až RC 600). Čeká je první nástup se svými jednotkami a odjezd na táborovou základnu. Dva týdny tábora jsou rozděleny do dvou etap. První je věnována výcviku a zdokonalování již nabytých dovedností, v té druhé jsou dovednosti dětí ověřovány při simulovaných zásazích.

První den na základně se táborníci musí procvičit v pořadové přípravě, protože disciplína je pro chod každé jednotky důležitá. Je sestaven plán služeb, střežení tábora i rozestavění táborníků pro případ poplachu. V následujících dnech prvního týdne děti vyrážejí po jednotkách do čtyřech kempů, kde se věnují zdravotničině, hasičině, vodnímu záchranářství a technické připravenosti. Po absolvování všech čtyřech kempů opustí děti na dva dny základnu, protože každá jednotka má svoji vlastní víkendovou činnost, zasvěcenou aktivnímu odpočinku a stmelování kolektivu.

Ve druhém týdnu Rescue Campu, kdy už jsou z dětí vycvičení záchranáři, nastupují jednotky postupně na 24 hodinové hotovosti, ve kterých vyjíždějí na zdravotnické nebo hasičské zásahy, kterých může být až čtrnáct za směnu. K výjezdům jsou přepravovány skutečnými hasičskými vozy nebo sanitkou záchranné služby, jsou vybaveny nezbytnými ochranými pomůckami a vysílačkami. Zásahy bývají zakončeny naložením pacienta do záchranky, případně likvidací požáru a návratem na základnu. V případě vyslání všech členů držících hotovost jsou samozřejmě vyslány i další jednotky věnující se do té doby jiné činnosti. Zlatým hřebem Rescue Campu je hromadný výjezd všech jednotek k události velkého rozsahu. Letos se jednalo o simulovaný výbuch nástražného výbušného systému na rockovém koncertě. Během akce bylo namaskováno na sedmdesát figurantů a kromě padesáti účastníků Rescue Campu zasahovalo také několik jednotek HZS, SDH i posádka ZZS.

K táboru samozřejmě patří i hry, zábava, noční přepady, táborové ohně, nástupy, denní rozkazy a vstyčování a svěšování státní vlajky. Vrcholem bylo slavnostní, půlnoční spuštění vlajky v předposlední den tábora.

Kromě velkého respektu ke všem dětem a vedoucím, kteří zvládají náročný program tábora, bych rád vyjádřil obrovský obdiv maskérům, figurantům, řidičům a všem dalším, kteří se na chodu tábora podílejí. V neposlední řádě velký dík hlavnímu vedoucímu Jaroslavu Čmelíkovi a jeho dceři a "pravé ruce" Šárce Čmelíkové.

Těším se na vás všechny za rok, kamarádi.

 

Petr "Tobi" Tobiáš - táborový kuchař

 

Foto z hasičského výjezdu k dopravní nehodě ve Velkém Poříčí

 

Foto ze zásahu u dopravní nehody

 

Nástup při hromadném výjezdu všech jednotek

 

Stan MEDICu Děčín posloužil při hromadném výjezdu jako mobilní obvaziště

 

Hromadný výjezd - vynášení raněných z prostoru zasaženého výbuchem

 

Hromadný výjezd - vynášení raněných z prostoru zasaženého výbuchem

 

Vedoucí jednotky RC 300 a také členka MEDIC Děčín Terka Tobiášová, při zásahu v prostoru zasaženém výbuchem.

Další fotografie zde

1drv.ms/f/s!AheYFn1y6YWrnh2Ty-yo-mm9w0ci

—————

Zpět